Doktor Ertan Okay'a Soru Sor

Kemik ölçümü taraması nedir?



Kemik ölçümü çok az miktarda Röntgen ışını kullanarak Osteoporozun (kemik erimesi) teşhisini sağlar. Osteoporoz kemikleri yavaş yavaş zayıflatan, kemik kırılganlığına yol açan bir hastalıktır. Omurga, el bileği ve kalça kırıklarına neden olur. Kemiklerdeki zayıflama bazen yaşlanmaya bazen diğer risk faktörlerine bağlıdır. Osteoporoz genelde “sessiz hastalık” olarak anılır. Bunun nedeni önemli miktarda kemik kütlesi kaybolana kadar kemik erimesinin herhangi bir belirti (semptom) vermemesidir. En belirgin semptomlar boy kısalması, hafif kamburluk ve sırt ağrısı olarak sayılabilir.

Kemik ölçümü taraması ile erken yaşta kemik dokusundaki erime tespit edilebilir. Bu sayede Doktorlar kemik dokusunun çoğu kaybolmadan doğru ilaçlarla kemik erimesini yavaşlatır ve hatta durdurulmasını mümkün kılar. Alt omurganın ve kalçanın görüntüleri kemik erimesi taramasında en çok kullanılan görüntülerdir. Tarama testi yapıldıktan sonra Radyoloğumuz filmleri dikkatli bir şekilde inceler.

Kimin kemik ölçümü taramasına ihtiyacı vardır?
Kemik erimesi hem kadınları hem de erkekleri etkiler. Ancak, bu hastalığa sahip olanların yüzde 80’e yakını kadındır. Neredeyse 5 milyon Türk kadını kemik erimesinden etkilenmektedir. Kadınların erkeklerden daha fazla osteoporoza yakalanmasının nedeni genelde kadınların daha zayıf kemik yapısına sahip olmasından kaynaklıdır.

25 yaşından sonra kadın erkek herkes bir kez olsun kemik ölçümü yaptırarak kemik yapısını öğrenmelidir.

Ayrıca menopoza giren kadınlarda daha az östrojen salgılanmaya başlar, dolayısıyla kemik erimesine karşı koruyucu durumdaki östrojenin azalması kemik erimesini hızlandırır. Menopoz sonrası 5-7 yıl içinde kadınlar kemik kütlelerinin yüzde 20’ye yakınını kaybederler.

Eğer menopoza yaklaşıyorsanız, Doktorunuz osteoporoza karşı neler yapabileceği hakkında size tavsiye verebilir. Menopoz sonrasında mutlaka Merkezimize gelerek Kemik Ölçümünüzü yaptırın; çünkü kemik kütleniniz zaman zaman kontrol edilmesi gerekmektedir. Osteoporozunuzun olup olmadığını bilmiyorsanız, Kemik ölçümü testi yaptırmanız gerekmektedir.
Kemik erimesi tarama testleri mamografi ile beraber yapılması önerilir. Böylece merkezimize iki kere farklı testler için gelmenize gerek kalmayacaktır.

Osteoporoz riskini arttırabilecek faktörler:
• Kadın olmak
• Uzakdoğu ve Kafkasya'da yaşamak
• İleri yaş
• Kemik kırığı geçirmek
• Küçük ve zayıf vücut yapısı
• Ailede osteoporoz geçmişi
• Menopoz sonrası, erken menopoz ve cerrahi olarak zorlanmış menopoz
• Düşük kalsiyum tüketimi
• Spor eksikliği
• Yemek yeme bozukluğu
• Anormal adet döngüsü bozukluğu
• Bazı ilaçlar (steroid ve antikonvulsant gibi)
• Alkol ve sigara kullanımı

Nasıl hazırlanmalıyım?
Kemik ölçümü taramanızın olduğu sabah hiçbir kalsiyum içeren hap içmemelisiniz. Metal fermuarı veya düğmesi olmayan kıyafetler giyin. Eğer metal olan kıyafetle gelirseniz sizden önlük giymeniz istenecektir. Her türlü mücevherat, gözlük ve metal obje ve kıyafetler Röntgen ışınını etkileyebileceği için tarama testi sırasında yasaktır. Eğer yakın zamanda baryum tedavisine veya taramasına (üst GI taraması, baryum enema veya bilgisayarlı tomografi gibi) girdi iseniz kemik ölçümü yaptırmadan önce en az 14 gün beklemelisiniz. Vücudunuzda kalan baryum kalıntısının temizlenmesi kemik ölçümünün doğru sonuçlanması için gereklidir. Tarama öncesinde hamilelik ihtimaliniz varsa bizi lütfen bilgilendirin.

Ne beklemeliyim?
Minderli bir masa üzerine sırtüstü yatmanız gerekecektir. Cihazın hareketli mekanik kolu vücudunuzun üzerinden geçerken görüntüler alınacak ve ölçüm yapılacaktır. Tekniker sizinle beraber odada olacaktır. Yaklaşık 10 dakika süren bu taramada olumsuz hiçbir şey hissetmeyeceksiniz.

Test sonuçları ne anlama geliyor?
Bu taramada sizin tarama sonuçlarınız genç bir yetişkinin en güçlü kemik yapısının sonuçları ve sizin yaşınızdaki olması gereken kemik yapısı sonuçlarıyla karşılaştırılır. Sizin sonuçlarınızla genç yetişkinin sonuçları arasındaki fark T-skor diye adlandırılır. Bu bilgi diğer bilgilerle beraber Radyoloğumuzun sonuçları değerlendirmesinde önemli bir rol oynar. T-skor sonuçları kemik erimesinin ölçüsünü de belli eder:

• Normal: T skor -1’in üstündedir.
• Osteopenik (kemik erimesine yatkınlık): T skor -1 ile -2.5 arasındadır.
• Osteoporoz: T skor -2.5’in altındadır.

Z skor yaşınıza uygun grupla karşılaştırıldığınızdaki durumu gösterir. Hastalık teşhisinde kullanılmaz. Sadece durumunuzu tespit etmiş olursunuz.

Diğer faktörlerle beraber tarama sonuçlarınız Doktorunuzun kemik kırılması riskini hesaplamasına olanak sağlar. Kırılma riskini bilmek osteoporozu ve kırılmayı önlemek için çok önemlidir. Kemik ölçümü taramanızı inceleyen Doktorunuz kemiklerinizi güçlendirmeniz için spor yapmak, yemek yeme alışkanlıklarını düzeltmek, hormon terapisi veya kemik gücünü arttıran bazı ilaçlar vermek gibi bazı önerilerde bulunur.

Sonuçları ne zaman alacağım?
Sonuçlarınızı ne zaman alacağınızla ilgili bilgi size merkezimizde verilecektir. Normal koşullarda 15 dakika içinde sonuçlarınızı alabilirsiniz.

Kemik Ölçümü; Lomber Vertebra Lateral

Kemik Ölçümü; Lomber vertebra lateral tetkiki nedir?



Kemik ölçümü sırasında birkaç çeşit ölçüm yöntemi vardır.
Hasta yan yatırılır. Bel omurlarının kemik yoğunluğu saptanır.
Kemik yoğunluğunda azalma mevcut ise Osteoporoz (kemik erimesi) teşhisi konulur.

Kemik Ölçümü; Lomber Vertebra AP

Kemik Ölçümü; Lomber vertebra AP tetkiki nedir?



Kemik ölçümü sırasında birkaç çeşit ölçüm yöntemi vardır.
Hasta sırtüstü yatırılır. Bel omurlarının kemik yoğunluğu saptanır.
Kemik yoğunluğunda azalma mevcut ise Osteoporoz (kemik erimesi) teşhisi konulur.

Kemik Ölçümü; Kalça

Kemik Ölçümü; Kalça tetkiki nedir?



Kemik ölçümü sırasında birkaç çeşit ölçüm yöntemi vardır.
Hasta sırtüstü yatırılır. Sol kalça ekleminde uyluk kemiği baş ve boyun kısmının kemik yoğunluğu saptanır.
Sol taraf ayakta dururuken daha az ağırlık verdiğimiz taraftır, dolayısıyla keik yoğunluğu daha çabuk azalabilir. Bu nedenle azalma beklediğimiz tarafın ölçümünü yapmaktayız.
Kemik yoğunluğunda azalma mevcut ise Osteoporoz (kemik erimesi) teşhisi konulur.

Kemik Ölçümü;Elbilek

Kemik Ölçümü: Elbilek tetkiki nedir?



Kemik ölçümü sırasında birkaç çeşit ölçüm yöntemi vardır.
Hasta sırtüstü yatırılır. Sol el bileğinden kemik yoğunluğu ölçümü yapılır.
Kemik yoğunluğunda azalma mevcut ise Osteoporoz (kemik erimesi) teşhisi konulur.

Kemik Ölçümü; Tüm Vücut

Kemik Ölçümü; Tüm vücut tetkiki nedir?



Kemik ölçümü sırasında birkaç çeşit ölçüm yöntemi vardır.
Hasta sırtüstü yatırılır. Bütün vücut incelemeye dahil edilir. Böylece kemik yoğunluğu ölçümü tüm vücudu kapsar. Ayrıca vücudun, kemik, kas ve yağ doku miktarı ayrı ayrı son derece doğru bir şekilde saptanır.
Spor yapan kişiler, kilo vermek isteyenler için çok kyımetli bir değerlendirme sağlamaktadır.
× Whatsapp