Doktor Ertan Okay'a Soru Sor

Meme görüntüleme nedir?



Meme hastalıklarının teşhisi için Tıbbi Görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır.
Sizin veya doktorunuzun eline gelen sertlik veya kitle gerçekten bir hastalık belirtisi midir?
Hastalığa ait ise iyi huylu mu (benign)? Kötü huylu mu (malign, kanser)?

TOMOKAY'da bu sorularınızın cevaplarını kesin olarak bulacaksınız.

Siz kendi kendinizi muayene edip şüphelendiğiniz bir durumda doğrudan TOMOKAY'a gelebilirsiniz.
Sizin için en uygun görüntüleme yöntemi Uzman Doktorumuz tarafından seçilecek ve özenle uygulanacaktır.
Sonucumuz kesindir. Bundan emin olabilirsiniz.
.

Meme Ultrasonu

Meme ultrasonu nedir?



Meme ultrasonu sıklıkla elle hissedilebilen meme anormalliklerini değerlendirmek için kullanılır. Memede bulunan herhangi bir sertliğin fark edilmesiyle bu noktanın incelenmesine karar verilir.
Meme Ultrasonu Mamografi yerine geçmez.
Mamografi görüntüleri bütün memeyi incelemek için gereklidir.
Meme ultrasonu memeye insan kulağının duyamayacağı kadar yüksek frekansta ses dalgası yollar ve bu sesin yansımaları görüntü olarak ultrasonda çıkar.

Ne beklemeliyim?
Radyoloğumuz ultrason konusunda Türkiye’deki en yetenekli doktorlardan biridir.
Merkezimize geldiğinizde işlemleriniz yapılacak ve randevu saatinde Ultrason odasına alınacaksınız. Burada belinizden üstünüzü çıkarmanız istenecektir. Muayene masasına yatırılacaksınız. Üstünüz örtülecek ve Doktorumuz gelecek. Sağlık geçmişiniz ve semptomlarınızla ilgili bazı sorular sorduktan sonra ultrasona başlanacaktır.

Meme ultrasonu 40 yaş üstünde genelde mamografiyle beraber yapılır. 40 yaş altında Ultrason meme incelemesinde ilk inceleme yöntemidir.
Ultrason sırasında, masaya sırtüstü yatacaksınız ve memenin incelenmesi için özel olarak sıtınıza yastıklar yerleştirilecektir.
Bundan sonra alerji yapmayan, suda çözünen bir solüsyonu memenize sürer (jel). Böylece ultrason probuyla meme derisi arasına hava girmesi önlenir. Ultrason probu memenize hafifçe bastırılır ve doktor meme dokunuzu inceler. Ultrason ekranında memenin görüntüsü görülür.

Meme ultrasonu 30 - 45 dakika sürmektedir. Sonrasında Radyoloji Uzmanımız ultrason görüntülerini yorumlar ve bundan sonra sorunlu meme dokusuyla ilgili kararını verir.

Sonuçları ne zaman alacağım?
Sonuçlarınızı ne zaman alacağınızla ilgili bilgi size merkezimizde verilecektir. Normal koşullarda 15 dakika ile 1 saat içinde sonuçlarınızı alabilirsiniz.

Nasıl randevu alabilirim?
Merkezimizi telefonla (0224) 513 65 29 0533 7252216 nolu telefonları arayarak, mail atarak ve internet sitemiz üzerinden randevu alabilirsiniz.

Dijital Mamografi

Dijital Mamografi nedir?

Mamografi meme için özel olarak dizayn edilmiş bir cihaz ile düşük dozda X ışını kullanarak memeyi inceleyen görüntüleme tekniğidir. Dijital Mamografide en son sistem kullanılarak görüntüler dijital ortamda elde edilmektedir. Bu sayede alınan radyasyon dozu azalmakta, görüntüler yüksek çözünürlüklü özel bir monitörde incelenebilmektedir. Radyoloji Uzmanımız tarafından incelenen mamografi görüntüleri memede oluşabilecek bir kitlenin fark edilecek boyuta gelmeden bulunmasını veya mikro kireçlenme odaklarının tespitini (kitle oluşmadan önceki evre olabilir) sağlar. Dijital mamografi meme kanseri teşhisinde çok önemli bir yer tutmaktadır.
TOMOKAY Tıbbi Görüntüleme Mamografi ile erken teşhisi çok önemser.
Amerika ve Avrupa ülkelerinde ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Kanser erken teşhis programlarına göre kadınların 40 yaşından itibaren her yıl Mamografi çektirmeleri uygun görülmüştür.

Mamografi, meme kanserinden kaynaklanan ölümleri azaltan tek metottur. Amerika'da 1990 yılından itibaren erken teşhis amacıyla Mamografinin yaygın olarak kullanılmaya başlanması ile meme kanserinin neden olduğu ölümler % 30 oranında azalmıştır.

TOMOKAY Tıbbi Görüntüleme olarak Türkiye’deki meme kanserinin neden olduğu ölümleri en aza indirmek için çalışıyoruz. Dijital Mamografi sayesinde yapılan Erken Evre Meme Kanseri teşhisi, kadınlara daha kolay tedavi yöntemlerinin uygulanmasını sağlamaktadır. Böylece daha küçük ameliyatlar ve düşük dozda Radyoterapi ve daha az miktarda ilaçlarla tedavi uygulanabilmektedir.

50 yaş altı kadınlarda görülen meme kanseri daha tehlikeli olduğu için her yıl mamografi çektirmek kadınlar için çok önemlidir.

Kontrol amaçlı Mamografi
Önerildiği gibi her yıl Mamografi çektirilirse meme kanserini erken teşhis etmek ve tedavi olmak mümkündür. 40 yaş ve üstü kadınlar her hangi bir doktordan sevk edilmek zorunlu değildir. Ne zaman isterseniz randevunuzu alıp Mamografi çekiminizi yaptırabilirsiniz.
Eğer memenizde bir sertlik, şişlik ve meme cildinde renk değişimi fark ederseniz veya meme kanserine daha önce yakalanmışsanız, sizin için teşhis amaçlı Mamografi yapılması gerekir.

Teşhis amaçlı Mamografi
Doktor muayenesinde bulunan kitle veya kitle şüphesi nedeniyle teşhis amaçlı Mamografi çekimi yapılmaktadır.

Eğer kendiniz meme derisinde renk değişimi, meme derisinde çekinti, memede sertlik, çıkıntı saptarsanız veya memede acı-ağrı duyarsanız veya meme başı akıntısı olursa teşhis amaçlı Mamografi çekimi gerekir.

Kontrol amaçlı Mamografide bir lezyon görülürse, teşhis amaçlı Mamografi çekilmesi gerekebilir.

Nasıl hazırlanmalıyım?
• Lütfen önceki Mamografi film veya CD’lerinizi getirin.
• Mamografi yaptıracağınız gün koltuk altınıza ve memenize herhangi bir talk pudra, deodorant, yağ veya parfüm sürmeyin. Bu maddeler mamografi filminde küçük hatalar yaratıp filmin incelenmesini zorlaştırır.
• Alt - üst olmak üzere iki parçalı kıyafet giyin böylece sadece üstünüzü ve sutyeninizi çıkarırsınız ve pantolon veya eteğiniz altınızda kalır.
• Adet gören kadınların adet bittikten sonraki hafta Mamografi çektirmesini öneriyoruz.
• Adet görmeyen kadınlar her zaman Mamografi çekimine gelebilirsiniz.
• Tüm sağlık geçmişinizi, yaşadığınız ameliyatları, ailedeki ve şahsınıza ait meme hastalıklarınızı söylemeyi unutmayın.

Ne beklemeliyim?
Mamografi çekimine geldiğinizde tıbbi sekreterimizin vereceği formu dikkatlice doldurunuz. Anlamadığınız sorular - konular olur ise sekreterimize sorunuz.

Merkezimizde Mamografi çekimi kadın Tekniker tarafından yapılmaktadır. Çekiminizi yapan Teknikerin sorularına vereceğiniz cevaplar Uzman Doktorumuz tarafından filmler değerlendirilirken kullanılacaktır.

Çekim sırasında meme iki plastik plaka arasında sıkıştırılacak ve sabitlenecektir.

Çekim yaklaşık 15 dakika sürecektir.

Önceki Mamografi filmlerini getirmeniz çok önemlidir; çünkü meme filmlerinizin karşılaştırılması gerekir.

Sonuçları ne zaman alacağım?
Mamografi film - CD'si ve raporu 1- 2 saat içerisinde verilir.

Dijital Mamografinin yararları ve riskleri

-Kesinlik
Mamografi meme kanserinin erken teşhisi için kullanılan en yaygın yöntemdir. Ancak Mamografi çekimi tüm meme kanseri tiplerinin teşhisinde yararlı olmayabilir.
Memede şüphe çeken bir anormallik, Mamografiniz normal çıksa bile asla göz ardı edilmemeli, takip edilmelidir. Memenizde ortaya çıkan herhangi bir değişiklik fark ederseniz hemen doktorunuza haber veriniz.

-Ek testler
Kadınların yaklaşık %10'u tarama mamografisi çekiminden sonra teşhis amaçlı mamografi için geri çağırılırlar. Bu durum 40-49 yaşları arasındaki kadınlarda daha fazladır.
Bazı vakalarda biyopsi veya 6 ay sonra yeni bir mamografi takip için gerekebilir.

-Radyasyon dozu
Katı kısıtlamalar ve kontroller mamografi kullanımının güvenli ve olabilecek en az dozda radyasyon kullanmasını sağlar. Günümüzde birçok insan radyasyona maruz kalmaktan kaygılanıyor. Ama Dijital Mamografide kullanılan radyasyon çok düşük dozdadır.
Mamografiden alınan radyasyon iki saatlik bir uçak yolculuğunda alınan radyasyonla aynı orandadır.

Meme Biyopsisi

Meme biyopsisi nedir?


Meme dokusundaki kitle veya anormal bulgunun iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğunu anlamak için yapılan en kesin yöntem biyopsidir. İğne biyopsisi ile memedeki lezyondan küçük bir örnek alınır. Alınan parça Patoloji Uzmanı tarafından özel işlem ve boyamalar yapılarak mikroskop altında incelenir. Bu sayede hastalık kötü huylu mu (kanser, habis, malign), iyi huylu mu (benign) anlaşılmaktadır.

İğne biyopsisi birkaç farklı yolla yapılmaktadır. Ultrason eşliğinde meme biyopsisi en yaygın yöntemdir. Ancak lezyon Ultrasonda görülebiliyorsa bu yöntem kullanılabilmektedir.

Stereotaktik meme biyopsisi Mamografide görülen meme lezyonlarına uygulanır. Mamografi görüntüleri eşliğinde biyopsi iğnesi anormal dokuya doğru yönlendirilir. Memedeki kalsifikasyonlarda (mikrokalsifikasyon) stereotaktik biyopsiler yaygın olarak kullanılır.

MR yardımıyla yapılan biyopsi ise eş zamanlı Manyetik Rezonans görüntülemeyle yapılır. Bu yöntem meme kanserini teşhis etmede en ileri teknoloji ve en üstün yöntemdir. Memedeki lezyon sadece MR'de görülebiliyor ise bu yöntem kullanılır.

Ne beklemeliyim?
Anlıyoruz ki biyopsi insana korku ve stres verebilen bir tecrübedir. Ancak, kesin teşhise ek olarak hasta rahatı bizim ilk önceliğimizdir. Radyoloğumuz ve çalışanlarımız bu prosedürü olabilecek en rahat ve hızlı yolla yapmak için eğitilmişlerdir. İğne biyopsisi lokal anestezi ve minimum rahatsızlıkla yapılır. Bu prosedür sırasında hiçbir dikiş atılmaz ve çoğu kadın normal günlük yaşamına hemen devam edebilmektedir.
Aklınızda bulundurun ki, meme anormalliklerinin yüzde 80’den fazlası iyi huyludur kanser değildir.

Eğer sizi daha rahat hissettirecekse, bir yakınınızı, akrabanızı veya arkadaşınızı size destek olması ve evinizden alıp eve geri götürmesi için yanınızda getirebilirsiniz. Lütfen biyopsiden önceki 6-7 gün Aspirin veya Ibuprofen kullanmayın. Herhangi bir kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız randevu alırken bunu personelimize bildirmelisiniz. Biyopsi öncesi kan sulandırıcı ilacınızı belli bir süre kullanmamanız gerekebilir. Diğer ilaçlar (kalp, hipertansiyon şeker vb ilaçlar) biyopsiye engel değildir ve kullanmaya devam edebilirsiniz. Biyopsi sonrasında memeyi destekleyici sutyen giyin.

İki parçalı kıyafet giymek ve üstteki kıyafetin düğmeli olması size kolaylık sağlayacaktır.

Diyetinizde herhangi bir değişiklik yapmanız gerekmemektedir.

ULTRASON EŞLİĞİNDE BİYOPSİ:
Randevunuzdan önce 3 saat aç olun ve randevu zamanınızdan en az 30 dakika önce merkezimizde hazır bulunun.

Sırtüstü veya hafif yan yatacaksınız. Ultrason probu lezyonun yerini saptamada kullanılır. Lokal anestezi herhangi bir acı hissetmemenizi sağlayacaktır. Bundan sonra Radyoloji Uzmanı derinizde küçük bir işaretleme yapar ve iğneyi nereden sokacağını belirler. Biyopsi iğnesi girdikten sonra meme lezyonundan birkaç örnek alınır. Biyopsi sonrasında size bir buz torbası verilir ve biyopsi yapılan bölgeye konulur. Biyopsi sonrası uyulması gereken kurallar ayrıca anlatılır.

STEREOTAKTİK MEME BİYOPSİSİ:
Randevunuzdan önce 3 saat aç olun ve randevu zamanınızdan en az 30 dakika önce merkezimizde hazır bulunun.

Bu küçük operasyonda yüzüstü yatarak meme biyopsisi için özel hazırlanmış bir yatakta yatacaksınız. Memeniz yataktaki açıklığın içine yerleştirilir. Bundan sonra cildiniz temizlenip lokal anestezi uygulanır. Sonra memenize milimetrik bir kesi yapılır. Bu memenizde herhangi bir kötü görünüme yol açmaz. Sonra Radyoloji Uzmanı kesiden girerek meme içindeki anormal dokudan birkaç örnek alır. Eğer gerekli görülürse, bazı durumlarda küçük bir titanyum parça anormal dokuda bırakılır. Bu sayede anormal doku ameliyat veya takip amacıyla yeniden kolayca bulunabilecektir.

Biyopsi sonrasında size bir buz torbası verilir ve biyopsi yapılan bölgeye konulur. Biyopsi sonrası uyulması gereken kurallar ayrıca anlatılır.

MR (EMAR) EŞLİĞİNDE BİYOPSİ:
MR yardımlı biyopsi sırasında, memeye lokal anestezi uygulanır ve damardan kontrast madde verilir. MR masasına yüzüstü yatarsınız ve memeleriniz MR’da meme görüntülemesi için özel tasarlanmış yastıklı açıklığa yerleştirilir. Bilgisayar programı kullanarak, Radyoloji Uzmanı meme lezyonunun yerini ve derinliğini ölçerek özel bir iğne sistemi kullanarak parça alır. Memeden örnek alınması bitince biyopsi yapılan yere küçük işaret bırakılabilir. Bu da memedeki anormal dokunun takip ve/veya ameliyat için kolayca bulunmasını sağlar.
Biyopsi sonrasında size bir buz torbası verilir ve biyopsi yapılan bölgeye konulur. Biyopsi sonrası uyulması gereken kurallar ayrıca anlatılır.
Eğer kapalı alan fobiniz veya kaygınız varsa, doktorunuza size zayıf bir sakinleştirici vermesi için istekte bulunabilirsiniz. Randevunuzdan önce 3 saat aç olun ve randevu zamanınızdan en az 30 dakika önce merkezimizde hazır bulunun.
Merkezimize geldiğinizde sağlık geçmişinizle ve semptomlarınızla ilgili bazı evraklar doldurmanız istenecektir. Üzerinizdeki tüm mücevherleri çıkarmanız istenecektir; çünkü bu aletler MR sinyallerini bozar. Daha önce çektirdiğniz tüm Meme ultrasonu, Mamografi ve MR filmlerini getiriniz ki Radyoloji Uzmanımız yeni görüntülerinizle eski görüntülerinizi karşılaştırabilsin.
Eğer,
• Kalp piliniz
• Yapay kalp kapağı proteziniz
• Anevrizma klipi • Göz implantları ve metal kulak implantları veya elektronik, manyetik ve mekanik olarak aktive edilen her türlü metal implantlar
• Bakır 7 IUD
• Şarapnel veya alınmamış mermi
• Hamile
• 121 kilo üstü hastalar
• Klostrofobi
• Gözde bulunan metal parçalar

Varsa, MR’a girmeye uygun değilsiniz demektir.

Biyopsi sonrası hangi kurallara uymam gerekir?
· Biyopsi sonrası, herhangi bir zorlayıcı aktivite yapmayın.
· 3 gün boyunca Aspirin ve Ibuprofen almayın.
· Sutyeninizin içine bir buz torbası verilecektir ve buz tedavisini 4 saat boyunca uygulamalısınız.
· Biyopsiden sonraki 3 gece sutyeninizle uyumanız önerilir.
· Ağrı kesici olarak Parasetamol (Vermidon, Minoset gibi) kullanabilirsiniz. Biyopsiden sonda 3 gün saat boyunca biyopsi yerini ıslatmayın.
· Biyopsi yerinde hafif acı - ağrı ve morarma görebilirsiniz.
· Eğer aşırı kanama, acıma veya ateş olursa Merkezimize veya biyopsiyi isteyen Doktorunuza başvurun.

Sonuçları ne zaman alacağım?
Biyopsi ile alınan parçalar uzun yıllardır çalıştığımız Patoloji Uzmanımıza gönderilecektir. Değerlendirme 2-7 gün sürmektedir. Sonuç çıktığında size telefon ile haber verilecektir.

Meme Lezyonu Telle İşaretleme

Meme lezyonu telle işaretleme nedir?



Elle tespit edilen meme kitleleri ameliyat edilip alınabilir.
Meme tarama sırasında kitle, mikrokalsifikasyon veya hastalık kuşkusu taşıyan alan saptanır ise ve bu lezyon ele gelmiyor ise görüntüleme eşliğinde tel ile işaretlenmektedir.

Nasıl yapılır?
Girişim yapılacak bölgeye lokal anestezi yapılır. Hasta hiçbir ağrı, acı, rahatsızlık hissetmeden bu işlem uygulanmaktadır.
Özel bir iğneyle hastalıklı veya hastalık kuşkusu taşıyan bölgeye görüntüleme eşliğinde girilir ve iğnenin kılıfı çekilerek ucu çengel şeklini alan tel lezyona takılır. Böylece Cerrah telin çengelinin takılı olduğu meme dokusunu güvenlik sınırıyla birlikte çıkarır.

Ultrason, Mamografi, Emar ile saptanan kitle, mikrokalsifikasyon ve benzeri lezyon hangi görüntüleme yönteminde en net görülüyor ise bu yöntem ile görerek telle işaretleme yapılır. Tel memeye sabitlenerek hasta ameliyata gönderilir.

Ne beklemeliyim?
Memedeki hastalık güvenli bir şekilde cerrahiyle çıkarılacak ve hasta tedavi olacaktır.

Meme lezyonu telle işaretleme TOMOKAY'da yıllardır başarıyla uygulanmaktadır.
× Whatsapp