Pediatrik Görüntüleme

Doktor Ertan Okay'a Soru Sor

Pediatrik görüntüleme nedir?



Çocuğunuzun radyolojik görüntüleme testine ihtiyacı olduğu söylendi. Hem siz hem de çocuğunuz gerginsiniz, bu çok doğal ve anlaşılır bir durum. Çocuğunuz testler sırasında onu rahatlatacak her türlü şeyi getirmekte serbesttir. Ancak bu getirdiklerinde metal parça olmamalıdır. Neredeyse tüm prosedürlerde aile bireylerinin de test odalarına girmelerine izin verilir. Eğer anne hamileyse (ultrason hariç), aile bireylerinde metal implantlar varsa (sadece MR için geçerli) veya çocuk anestezi ile sakinleştirilmiş ve invaziv bir prosedür yapılacaksa aile bireylerinin test odalarına girmesine izin verilmez. Ancak, lütfen başka küçük çocuk getirmeyin; çünkü diğer çocukların bekleme odasında aileleriyle beklemeleri zordur.

TOMOKAY Tıbbi Görüntülemende çocuklarınız hiçbir yerde görmediğiniz bir ilgi ve hizmetle karşılaşacaklardır. Çocuklarla ilgilenme konusunda pediatrik eğitimini almış bir profesyoneller grubuyla çocuğunuza ve size en iyi hizmeti vermeyi istiyoruz. TOMOKAY Tıbbi Görüntüleme aynı zamanda pediatrik görüntülemede radyasyon dozunu düşürmeyi kendisine bir görev haline getirmiştir. Bu düşük doz, çocuğunuzun hastalığını teşhis edebilecek en az dozda radyasyonla çalışmamız demektir.


Çocuğunuz için uygun prosedürler
Daha fazla bilgi için lütfen linklere tıklayın.
Röntgen: Bu prosedür acısız ve genelde hızlıdır. Özel bir hazırlık gerektirmemektedir. Ancak, çocuğunuzun Röntgen masasında kıpırdamadan durması istenecektir. Çocuğunuzun aynı zamanda kurşun bir önlük giymesi istenecektir. Böylece radyasyona maruziyet en az seviyede olur. Çocuğunuz doğru bir şekilde yerleştirildikten sonra Tekniker bir dakikalığına Röntgen makinesini açmak için gider.

BT: Bilgisayarlı Tomografi (BT) Röntgen ışınlarının ileri teknoloji bir bilgisayar ile değerlendirilmesinden elde edilen ve çok üstün bir görüntü netliğine sahip bir görüntüleme yöntemidir. BT makinesi dar bir masa çevresinde kocaman yuvarlak bir alettir. Tekniker çocuğunuzu masaya yerleştirir ve masayı yavaşça yuvarlak aletin içine doğru iter. Yaşa, gelişim düzeyine ve prosedürün uzunluğuna göre hemşire tarafından sakinleştirici verilebilir. Çocuğunuzun test sırasında hiç kıpırdamadan durması gerekmektedir. Genelde BT tetkiki 10 dakikadan fazla sürmez. Bazı özel tetkikleri için çocuğunuzun özel bir sıvı içmesi veya ona görüntülerin daha net olması için damardan kontrast madde enjekte edilmesi gerekebilir.

Floroskopi: Bu prosedür Röntgen ışınlarını kullanarak iç organları hareket ederlerken görüntüler. Bu da Radyoloji Uzmanına iç organın anatomisini ve fonksiyonlarını inceleme fırsatı verir. Bu teste hazırlık çekilecek filmin türüne göre değişiklik gösterir. Üst GI (yemek borusu, mide, duodenum) testi için boş bir mide ve barsak gerekliyken, Pediatrik Sistoüretogram için hiçbir hazırlığa gerek yoktur. Lütfen randevunuz öncesinde yaptıracağınız test için yapılması gereken hazırlıkları uygulayınız.

Ultrason: Bu basit ve hızlı prosedür ses dalgalarını kullanarak yumuşak dokuların ve iç organların yapısının incelenmesini sağlar. Radyoloğumuz vücudun incelenecek bölgesine sıcak ve şeffaf bir jel sürer. Prob denen bir araçla da çocuğunuzun incelenecek bölgesini hafif bastırarak görüntülemeye başlar. Ultrason hiçbir ön hazırlık gerektirmez. Ancak abdomen veya pelvik bölge incelenecekse test öncesinde çocuğunuzun sıvı tüketmesi ve katı yiyecek yememesi gerekmektedir. Ultrason sonrası çocuğunuz günlük hayatına devam edebilir.

MR: Manyetik Rezonans (MR) güçlü bir manyetik alandan radyo dalgaları geçirip bu radyo dalgalarının vücudun bölgelerinden geçerken farklılaşan frekanslarını haritalayıp bunları anlaşılabilir görüntülere çeviren görüntüleme işlemidir. Radyo dalgaları radyasyon içermez. Vücuda herhangi bir zararı yoktur.

MR genelde 10-30 dakika sürer. Ancak bu sure vücudun hangi bölgesinin incelendiğine göre farklılıklar gösterebilir. Lütfen çocuğunuz içinde herhangi bir metal parça varsa merkezimizi haberdar edin. Kontrast madde enjeksiyonu gerekebilir. Test sırasında çocuğunuz MR masasında yatacaktır ve masa makinenin güçlü magnetine doğru hareket edecektir. Yaşa, gelişim düzeyine, ve testin uzunluğuna bağlı olarak, anestezi uygulanabilir. Tekniker tetkik sırasında odada olmayacaktır. Ancak mikrofon ve hoparlör sistemiyle çocuğunuz Teknikerler her an irtibata geçebilecektir.

Karın Ağrısında Görüntüleme

Karın ağrısında görüntüleme nedir?



Karın ağrısı çocukluk çağında her yaşta sık görülen bir yakınmadır. Birçok hastalık karın ağrısına neden olabilir. Bu nedenle dikkatli tetkik edilmeli ve doğru teşhis konularak tedavi yapılmaldır.
Vazgeçilmezi ilk yöntem ULTRASON'dur. Hemen hemen morfolojik (organlarda görülen değişiklik) patolojilerin tümü teşhis edilebilir.

Ne beklemeliyim?
TOMOKAY karın ağrısının önemli nedenlerinden olan Akut Appandisit, bazen Kronik Apandisit, divetrikülit, invajinasyon (barsakların içiçe geçmesi) gibi hastalıkları %100 teshis edebilmektedir.
Doğrudan doğruya çocuğunuzu Merkezimize getirebileceğiniz gibi Doktorunuzun yaptığı istek belgesi ile de gelebilirsiniz.
Ayrıca uzun süredir çocuğunuzun karın ağrısı mevcut ve tedavilere rağmen şikayet devam ediyor ise veya Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) teşhisi konuldu ise mutlak Uzman Doktorumuza Ultrason yaptırmanızı öneririz.

Şayet Ultrason ile bir hastalık saptanmaz ve şikayetler devam eder ise TOMOKAY'da bulunan diğer tıbbi görüntüleme cihazları ile teşhisiniz yapılabilecektir.

Sonuçları ne zaman alacağaım?

Çekimden sonra 15 dakika içinde sonuç raporunuzu alacaksınız.

Voiding Sistoüretrografi

Voiding sistoüretrografi nedir?



Televizyonlu Röngten Cihazında çekim yapılması gerekir.
Mesaneye sonda takılarak kontrastlı dilüe serum ile mesane doldurulur. Mesane dolu iken, çiş yaparken ve çiş yaptıktan sonra televizyon ile görülerek Röntgen çekilir.
İdrar yollarından (her iki üreter) böbreklere idrar kaçışı olup olmadığı araştırılır. Ayrıca mesane sonrası idrar kanalı (üretra) Röntgenleri çekilir.
Mesaneden böbreklere idrar kaçışı Vezikoüreteral reflü (VUR) hastalığı olarak adlandırılır.
Vezikoüreterel reflü hastalığı teşhisinin tek Tıbbi Görüntüleme yöntemidir. Bu nedenle çok önemli bir çekimdir.
Bu tetkiki mutlaka güvenilecek bir merkezde çektiriniz.
Bu çekim için olmazsa olmazlar nelerdir?
Televizyonsuz Röntgen cihazında çekilir ise böbreklere idrar kaçışı atlanabilir (yani yanlışlıkla normal olarak değerlendirilir). Çünkü TV ile sık sık izlenerek canlı yayın eşliğinde tetkik yapılmış olacaktr.
Uzman Doktor tarafından veya gözetimi altında çekilmesi gerekir.
Çiş yaparken mutlaka Röntgen alınmalıdır.
Röntgen cihazında çekim yapıldığından radyasyon mevcuttur; tekrar tekrar bu film çekilemeyeceğinden güvenilen bir merkezde özenilerek çekilmesi gerekir.
TOMOKAY'da tecrübeli Uzman Doktorumuz eşliğinde son derece özenle tetkikiniz yapılacaktır.

Ne beklemeliyim?
Böbreklere idrar kaçışı olup olmadığı saptanacak, var ise derecesi belirlenecek (hafifden şiddetliye 5 evre mevcut olup evrelemesi yapılacaktır) buna göre de takip veya cerrahi tedaviye karar verilecektir. Ancak teşhisiniz konulduğundan bundan sonrası daha kolay olacaktır.
Şayet vezikoüreteral reflü yok ise müjdeli bir haber almış olacaksınız.

Nasıl hazırlanmalıyım?

Çocuklarda herhangi bir hazırlık yapılmaz.
Randevu saatinizden 30 dakika önce TOMOKAY'da olmanızı tavsiye ederiz.
Sonucu ne zaman alabilirim?

Kontrastlı tetkiklerin sonuzu genellikle çekimden 1 saat sonra verilmektedir.
Bazı özel incelemelerde tetkik raporları 1 gün sonra verilebilmektedir.

Nasıl Randevu alabilirm?

Kalça Ultrasonu (Kalça US)

Kalça ultrasonu nedir?



Yenidoğan bebeklerde Gelişimsel Kalça Çıkığı (GKÇ) olarak isimlendirilen anne karnında, bebek doğarken veya doğduktan sonra birkaç ayda ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Teşhis için mutlaka bebeğin her iki kalçasına karşılaştırmalı ultrason yapılır.
Ailede gelişimsel kalça çıkığı hastalığı var ise bebek doğar doğmaz kalça ultrasonu yapılmalıdır.
Aksi takdirde bebek iki aylık olunca kalça ultrasonu önerilir.
Yenidoğan bebeklere asla kundak yapmayınız.
Kalça çıkığı hastalığında bebeklerde herhangi bir şikayet olmaz.
Bazı bebeklerde kasık ve bacak çizgilerinde asimetri olabilir. Böyle durumlarda hemen ultrasona giriniz.
Kalça çıkığı olup olmadığı kalça ultrasonu ile %100 olarak teşhis edilir.
Mümkün olduğunca bebeklerinize teşhisi için kalça röntgeni çektirmeyiniz.
KALÇA RÖNTGENİ Radyasyon içerdiğinden teşhis için nadiren kullanılmaktadır.
Kalça Ultrasonu teşhis için çok önemli olmakla birlikte bu konuda uzman bir Radyolog yapmaz ise yalancı pozitif (GKÇ yokken var olarak rapor çıkar) ve yalancı negatif (GKÇ varken normal olarak rapor çıkar) sonuçlar maalesef sıktır.
Gelişmiş ülkelerde tüm yeni doğan bebeklere kalça ultrasonu yapılmaktadır.
Kalça ultrasonunu doktorunuz isteyebileceği gibi doğrudan TOMOKAY'a da gelebilirsiniz.
AİLENİZDE KALÇA ÇIKIĞI VAR İSE YENİDOĞAN BEBEKLERE MUTLAKA KALÇA ULTRASONU YAPTIRIN.

Dr. Ertan OKAY 23 yıldır Kalça Ultrasonu yapmakta olup Bursada ilk, Türkiyede ilklerdendir. Engin deneyimimizi sizin bebeğinize de uygulayalım.
Ayrıntılı kalça ultrasonu TOMOKAYDA yaklaşık 30 dakika sürmektedir.
Ultrason sırasında bebeğin sakin olması sağlanır. Bunun için merkezimizde özel uygulamalar yapılmaktadır.

TOMOKAY'da son model iki adet RENKLİ 4 BOYUTLU ULTRASONOGRAFİ kullanılmaktadır.

Nasıl hazırlanmalıyım?
US sırasında bebeğinizin sakin kalmasını sağlayacak, emzik, biberon (su ve mama için), sevdiği oyuncak (sesli oyuncak tercih edilir), yedek alt bezi ve yedek kıyafet getirmenizi öneririz. Bebeğin annesinin yanında olmasını tercih etmekteyiz.
Var ise daha önce yapılan tetkiklerini de getiriniz.
Ne beklemeliyim?
GKÇ varlığı veya yokluğunun TOMOKAY'de %100 teşhis edileceğini bilmeniz yeterlidir.
Merkezimiz bu konuda Türkiye çapında referans durumundadır.

Sonuçları ne zaman alacağaım?
Sonuçlarınızı tetkikten 15 dakika sonra alacaksınız.
Ultrason sonucuna göre bebeğinizin herhangi bir tedaviye ihtiyaç olup olmayacağı tespit edilecek, gerekli ise tedavi şekli belirlenecek, ayrıca tedavi sırasında yapılacak takip ultrasonografileri ile iyileşmenin derecesi ve tedavinin ne kadar süreceği anlaşılacaktır.

Erken teşhis konulursa tedavi için genellikle bebeğin bacaklarını açık olarak özel bir pozisyonda tutacak ortez dediğimiz araçlar kullanılır.
Teşhis gecikirse alçı ve ameliyat gibi daha zor tedavi yöntemleri gerekebilir.

Nasıl randevu alabilirim?
Merkezimizi telefonla (0224) 4525959 0533 7252216 arayarak, mail atarak ve internet sitemiz üzerinden randevu alabilirsiniz.

Kalça Ultrasonu (Kalça US)

ÖMD grafisi

Özefagus - Mide - Duodenum Grafisi nedir?



Özefagus - Mide - Duodenum grafisi Baryum içirilerek mide ve onikiparmak bağırsağının incelenmesidir. Endoskopik yöntemler kullanılmaya başlandıktan sonra bu tetkike ihtiyaç duyulması azalmıştır.
Ancak yinede anatomik bütünlüğün görülmesi gerektiğinde önemli bir teşhis yöntemidir.
İlacı içemeyecek kadar küçük çocuklarda biberonla veya nadiren sonda ile ilaç verilmektedir.

Nasıl hazırlanmalıyım?
Eğer herhangi bir üst gastrointestinal sistem filmi yaptıracaksınız, randevu gününüzde su içmeyin, herhangi bir ilaç almayın, sakız çiğnemeyin. Randevunuzdan önceki gece saat 22:00'dan itibaren hiçbir şey yemeyin ve içmeyin.

Özefagus - Mide-Duodenum grafisi yaklaşık 30 dakika sürer.

Ne beklemeliyim?
Kontrast madde (ilaç) içmeniz gerekmektedir. Beyaz renkte koyu bir sıvı çekim sırasında Uzman Doktorumuz tarafından çocuğa içirilecektir. Böylece Özefagus, Mide ve öniki parmak bağırsağınız Röntgen üzerinde daha net görülebilir halde olacaktır. Eğer çift kontrast yöntemi ile film çekilecekse aynı zamanda Alka-Seltzer gibi bir solüsyon da içmeniz istenecektir.

Baryumu yutarken veya içerken Uzman Doktorumuz fluoroskop ekranından yutma ve içme fonksiyonunu görecek ve bu sırada Röntgen çekecektir.

Sonuçları ne zaman alacağaım?
Sonuçlarınızı ne zaman alacağınızla ilgili bilgi size merkezimizde verilecektir. Normal koşullarda 1-2 saat içinde sonuçlarınızı alabilirsiniz.

Pediatrik Kolon Grafisi

Baryumlu Kolon Grafisi nedir?



Baryumlu Kolon Radyogramı kalın bağırsağın Röntgen ile teşhis amaçlı incelenmesidir. Bu prosedürle çocuklarda kolonda dar segment ve daralma, kolon iltihabı (kolit), kolon kanseri, polip, divertikül ve benzeri anormallikler incelenir.

Nasıl hazırlanmalıyım?

Çocuklarda genellikle bri hazırlık gerekmez. Sadece o anda var ise büyük tuvaletini yapması istenir.
Büyük çocuklarda araştırılan hastalığın ne olduğuna göre karar verilmek üzere erişkinlerdeki gibi hazırlık gerekebilir (Tetkik öncesinde iki gün sadece sıvı gıdalar alınması uygundur. Her türlü katı yiyecek kesinlikle yenmemelidir. Çorba, çay, posasız meyve suyu gibi şeyler tüketebilirsiniz.). Tetkikten bir gün önce öğlende size verilen ilacın (Ricilax, hint yağı) 1/4 ünü çocuğa içiriniz. Akşam 1/4'ünü daha içiriniz. Akşamdan sonra hiçbir şey yemeyin ve içmeyin.

Tetkiki yaptıracağınız gün kahvaltı yapmayın. Sadece su ve posasız meyve suyu içebilirsiniz.

Ne beklemeliyim?
Çocuğun makatına yerleştirilen dar bir tüpten zararsız doğal bir madde, Baryum Sülfat, içeri gönderilir. Baryum kolonun iç duvarını belirler.

Kolon dolarken Radyoloji Uzmanı ekrandan gelişmeleri izler ve fluoroskopik Röntgen makinesiyle kolonun görüntülerini alır. Farklı pozisyonlarda durmanız istenebilir. Böylece istenilen belirli bir bölgenin daha net bir görüntüsü alınabilir.

Kolonunuz dolup Radyoloji Uzmanı fluoroskop ile görüntü aldıktan sonra Tekniker bir kaç ekstra görüntüler daha alır. Bu noktada kolonunuzda doluluk hissi ve büyük tuvalet hissi oluşur. Ancak kramp oluşmazsa, hastalarımız hiçbir acı çekmezler. Çekim bitinde hemen tuvalete gidebileceksiniz.

Bu işlem 15-30 dakika arasında sürer.

Sonuçları ne zaman alacağaım?
Sonuçlarınızı ne zaman alacağınızla ilgili bilgi size merkezimizde verilecektir. Normal koşullarda 1-2 saat içinde sonuçlarınızı alabilirsiniz.

Pedialtrik Voiding Sistoüretrografi

Voiding sistoüretrografi nedir?



Televizyonlu Röngten Cihazında çekim yapılması gerekir.
Mesaneye sonda takılarak kontrastlı dilüe serum ile mesane doldurulur. Mesane dolu iken, çiş yaparken ve çiş yaptıktan sonra televizyon ile görülerek Röntgen çekilir. İdrar yollarından (her iki üreter) böbreklere idrar kaçışı olup olmadığı araştırılır. Ayrıca mesane sonrası idrar kanalı (üretra) Röntgenleri çekilir.
Mesaneden böbreklere idrar kaçışı Vezikoüreteral reflü (VUR) hastalığı olarak adlandırılır.
Vezikoüreterel reflü hastalığı teşhisinin tek Tıbbi Görüntüleme yöntemidir. Bu nedenle çok önemli bir çekimdir.
Bu tetkiki mutlaka güvenilecek bir merkezde çektiriniz.
Bu çekim için olmazsa olmazlar nelerdir?
Televizyonsuz Röntgen cihazında çekilir ise böbreklere idrar kaçışı atlanabilir (yani yanlışlıkla normal olarak değerlendirilir). Çünkü TV ile sık sık izlenerek canlı yayın eşliğinde tetkik yapılmış olacaktr.
Uzman Doktor tarafından veya gözetimi altında çekilmesi gerekir.
Çiş yaparken mutlaka Röntgen alınmalıdır.
Röntgen cihazında çekim yapıldığından radyasyon mevcuttur; tekrar tekrar bu film çekilemeyeceğinden güvenilen bir merkezde özenilerek çekilmesi gerekir.
TOMOKAY'da tecrübeli Uzman Doktorumuz eşliğinde son derece özenle tetkikiniz yapılacaktır.

Ne beklemeliyim?
Böbreklere idrar kaçışı olup olmadığı saptanacak, var ise derecesi belirlenecek (hafifden şiddetliye 5 evre mevcut olup evrelemesi yapılacaktır) buna göre de takip veya cerrahi tedaviye karar verilecektir. Ancak teşhisiniz konulduğundan bundan sonrası daha kolay olacaktır.
Şayet vezikoüreteral reflü yok ise müjdeli bir haber almış olacaksınız.

Nasıl hazırlanmalıyım?

Çocuklarda herhangi bir hazırlık yapılmaz.
Randevu saatinizden 30 dakika önce TOMOKAY'da olmanızı tavsiye ederiz.

Sonucu ne zaman alabilirim?

Kontrastlı tetkiklerin sonuzu genellikle çekimden 1 saat sonra verilmektedir.
Bazı özel incelemelerde tetkik raporları 1 gün sonra verilebilmektedir.

Pediatrik Transfontanel US

Transfontanel ultrason nedir?



Bebeklerde başının tepesinde bıngıldak (fontanel) denilen yumuşak bir kısım vardır. Normalde kemik ses dalgalarının geçişine izin vermediğinden kemiklerin arkası ultrason ile görülemez. Ancak bıngıldak ses dalgasına engel olmadığından bu kesimden kafa içi (beyin) net olarak görülmektedir.

Ne beklemeliyim?

Bebeğinizin beyninde herhangi bir hastalık olup olmadığı hiçbir zararlı enerji kullanılmadan Ultrason ile teşhis edilecektir.
Beyin dokusunda bir anormallik var mı? Beyin içindeki beyin omurilik sıvısı denilen sıvı kısımlarda patoloji var mı? Oksijensiz kalma durumunda beyinde bir hasar oluşmuş mu? kanama var mı? ayrıca kafa kemiklerinde ve kemik dışındaki yumuşak dokuda patoloji var mı? anlaşılacaktır.

TOMOKAY bu konuda büyük deneyime sahiptir.

Merkezimizdeki iki adet renkli 4 boyutlu ultrason cihazı son teknoloji ürünü olup ayrıntılı teşhisiniz konulacaktır.

Nasıl hazırlanmalıyım?
Herhangi bir hazırlığa gerek yoktur.
Bebeğinizin sakin olması gerekir. BUna yardımcı olacak oyuncak, meme, mama, biberon vb yanınızda bulunsun.

Sonuçları ne zaman alacağaım?
Sonuçlarınızı ne zaman alacağınızla ilgili bilgi size merkezimizde verilecektir. Normal koşullarda 15 dakika ile 1 saat içinde sonuçlarınızı alabilirsiniz.

× Whatsapp