4 Boyutlu Gebelik US

Doktor Ertan Okay'a Soru Sor



4 boyutlu gebelik ultrasonu nedir?


2000'li yıllarda Gebelik Ultrasonu boyut atladı ve 3 boyutlu ultrason kullanıma girdi. Böylece anne karnındaki bebek daha net olarak görülmeye başlandı, sağlık durumu daha ayrıntılı değerlendirilebildi. 2005 yılında 4 boyutlu ultrason geliştirildi. Bu sayede bebek doğrudan görülmeye başlandı. 3 boyut, en x boy x yüksekliktir. Peki 4. boyut nedir? Zamandır. Canlı yayın şeklinde inceleme yapılmaktadır. Bebeğin hareketlerini aynı anda görecek, yutmasına, çiş yapmasına, gülmesine şahit olacaksınız. Bebeğin sağlık durumu 4 boyutlu ultrason ile en ince ayrıntısına kadar görülmektedir. Bu değerlendirme ile sadece durumu tespit etmekle kalmıyoruz, gebeliğin sağlıklı devamı için yapılması gerekenleri de öğreneceksiniz.

Nasıl yapılır?


Bebeğinizin sağlık durumuna katkı yapmak, bebeğinizin 4 boyutlu video ve fotoğraflarını size göstererek enerjinizi arttırmak arzusundayız. TOMOKAY'a geldiğiniz anda kararınızın doğru olduğunu göreceksiniz. Gebelik dünyadaki en mucizevi gerçeklerden birisi, belki de en önde geleni.
TOMOKAY olarak gebeliğin başlangıcından itibaren:
İlk üç ayda 1. trimester (1. düzey) ultrason
İkinci üç ayda 2. trimester (2. düzey) ultrason
Üçüncü üç ayda 3. trimester ultrason ile hizmetinizdeyiz.
2. düzey gebelik ultrasonu her gebeye mutlaka yapılmaldır.
Bizim önerimiz 3. trimesterde de 4 boyutlu gebelik ultrasonu yaptırılmasıdır. Bu sayede bebeğin sağlıklı bir olgunlaşma süreci geçirip geçirmediğini tespit etmiş olacağız.

Nasıl hazırlanmalıyım?


İlk 3 ayda yapılan 4 boyutlu ultrason için mesanenizin orta derecede dolu olması (idrara sıkışık olmak) gerekir.
2. düzey ultrasonda hazırlığa gerek yoktur.
Son 3 aydaki ultrasonda da hazırlık gerekmez

Sonuçlarımı ne zaman alacağım?


Tetkik yaklaşık 45 dakika sürer. 15 dakika sonra raporunuz ve 4 boyutllu görüntüleri içeren CD erilecektir.

1. Trimester Gebelik Ultrasonu


1. trimester gebelik ultrasonu nedir?

Gebelik 9 ay sürmekte olup 3 adet 3 aydan oluşan periyotlara ayırarak değerlendirme yapıyoruz. İlk üç ay 1. trimester İkinci üç ay 2. trimester Üçüncü üç ay 3. trimester olarak adlandırılır. 1. trimesterde bebeğin organları oluşmakta 2. trimesterde gelişmekte 3. trimesterde olgunlaşmakta ve büyümektedir.Dolayısıyla 1. trimesterde yapılacak olan 4 boyutlu gebelik ultrasonu bebeğin ilk oluşumunun sağlıklı olup olmadığını gösterecektir. Gebelik ultrasonunda bebeğin dışındaki yapılarla da ilgilenmekte ve değerlendirmekteyiz. Yumurtalıkların ve çevresinin değerlendirlmesi, Rahimin yapısı, Rahim ağzının (serviks) değerlendirilmesi, Gebelik kesesinin değerlendirilmesi, Plasenta oluşumunun takibi, Plasentanın rahim ağzı ile ilişkisi incelenecektir. Gebelik kesesi içinde yolk sak görülmesi, Embriyonun görülmesi (erken dönemde pıhtı şeklindeki bebek embriyo olarak adlandırılır. 10. haftaya kadar embriyo diyoruz.), Embiyoda kalp atımının görülmesi (5,5 haftada), Baş - gövde - ekstremitelerin, göbek bağının, burun kemiğinin görülmesi, Embriyonun ense sıvısının ölçülmesi (3 mm'den küçük olmalıdır), Kraniumda lateral ventriküllerde kistleşme olup olmaması önemlidr. Bu değerlendirmede Embriyo burun kemiğinin oluşmaması ve ense sıvısındaki kalınlaşma Down sendromu başta olmak üzere Kromozom Anomalisi olasılığını arttırmaktadır. Gebelik yaşı ve 2'li test ile birlikte değerlendirerek Koriyon villus biyopsisi veya Amniosentez gibi agresif girişimsel yöntemlere gerek olup olmayacağına karar verilir.

2. Düzey Gebelik Ultrasonu


2. düzey gebelik ultrasonu nedir?

Gebelik 9 ay sürmekte olup 3 adet 3 aydan oluşan periyotlara ayırarak değerlendirme yapıyoruz. İlk üç ay 1. trimester İkinci üç ay 2. trimester Üçüncü üç ay 3. trimester olarak adlandırılır. 1. trimesterde bebeğin organları oluşmakta 2. trimesterde gelişmekte 3. trimesterde olgunlaşmakta ve büyümektedir.2. trimesterde yapılacak olan ayrıntılı ultrasona 2. DÜZEY GEBELİK ULTRASONU diyoruz. 18-24. haftalar arasında yapılmaksı uygundur. Herhangi bir etken yoksa Tomokay olarak 20. haftayı öneriyoruz. Bu dönemde rahim boşluğu geniştir. Bebek 250-300 gram ağırlığında ve 22-24 cm boyundadır. Dolayısıyla rahim boşluğunda sanal kamerayı yerleştirmek için yeterince boşluk mevcuttur. Ayrıca bebeğin pozisyonu bize uzak ise veya arkası dönük ise anneye yaptıracağımız özel manevralarla bebeğin bize dönmesi ve yaklaşmasını sağlayabiliyoruz. Ancak bebek büyüdüğünde yani son üç ayda bu tür manevralar sonuç vermeyebilir.TOMOKAY'da yaklaşık 45 dakika süren 2. düzey ultrasonda en gelişmiş 4 Boyutlu Ultrason cihazını kullanmaktayız. Bebeğin başı, yüzü, omurgası, omuriliği, göğsü, karnı, kolları, elleri, el parmakları, bacakları, ayakları, ayak parmakları sırayla tek tek incelenir. Baş: Beyin ve beyincik yapıları, beynin sıvı kısımlarının genişliği Göğüs: Akciğerler, kalp, ana damarlar, diyafragma incelenir Karın: Karaciğer, safra kesesi, dalak,pankreas, her iki böbrek, idrar yolları, böbrek üstü bezleri, mesane, mide bağırsaklar tek tek görülür ve ölçülür. Uzuvlar: Kol ve bacaklar, el ve ayaklar, el ve ayak parmakları en ince ayrıtısına kadar incelenir. Bebek kan akımları: Kordon damarları, beyin damarları, göbek damarı ve gerekirse diğer damarlarını Renkli Doppler Ultrason ile inceliyoruz. Anne rahim damarları: Renkli Doppler Ultrason ile rahime gelen kan miktarının yeterli olup olmadığını inceliyoruz. Plasenta (boyutu, yeri, rahim duvarına yapışıklık derecesi, ekojenitesi), rahim, rahim ağzı incelenir. Yumurtalıklar incelenir. Bu yapıları hem siyah beyaz hemde 4 Boyutlu yani TV'de canlı yayın izliyormuş gibi size de izlettireceğiz. Ayrıca 4 Boyutlu Ultrason resim ve videolarını CD ve fotoğraf olarak rapor ile birlikte size takdim edeceğiz. Böylece evinizde sevdikerinizle bebeğinizi herzaman görebileceksiniz. Dilerseniz bu incelemeyi her ay tekrar yaptırabilirsiniz.2. düzey gebelik ultrasonunda bebek dışındaki önemli yapıları da inceliyoruz. Yumurtalıkların ve çevresinin değerlendirlmesi, Rahimin yapısı, Myom olup olmadığı, Rahim ağzının (serviks) değerlendirilmesi, Gebelik kesesinin değerlendirilmesi, Plasenta oluşumunun takibi, Plasentanın rahim ağzı ile ilişkisi incelenecektir.

3.Trimester Gebelik Ultrasonu


3. trimester gebelik ultrasonu nedir?

Gebelik 9 ay sürmekte olup 3 adet 3 aydan oluşan periyotlara ayırarak değerlendirme yapıyoruz. İlk üç ay 1. trimester İkinci üç ay 2. trimester Üçüncü üç ay 3. trimester olarak adlandırılır. 1. trimesterde bebeğin organları oluşmakta 2. trimesterde gelişmekte 3. trimesterde olgunlaşmakta ve büyümektedir.TOMOKAY'da yaklaşık 45 dakika süren 3. trimester ultrasonunda en gelişmiş 4 Boyutlu Ultrason cihazını kullanmaktayız.Bu dönemde bebek hızlıca kilo almakta ve boyu uzamaktadır. Ayrıca organlar olgunlaşmaktadır. Bebek hacim olarak rahim boşluğunu kapladığı için ultrason görüşü 2. trimester'a göre güçleşmektedir. Annenin fizik yapısına, bebeğin büyüklüğüne, amnios sıvısının miktarına bağlı olarak 4 Boyulu US görüntü kalitesi değişlmektedir. Bebek kendini gösterir ise çok net görüntüler alınmakta, bebeğin doğumdaki hali birebir yansıtmakta, ancak bebek kendini göstermez ise görüş sağlamak için yapacağımız manevralar yeterli olmayabilmektedir.3. trimester ultrasonunda önceliklerimiz: Bebeğin kan akımlarını saptamak Bebeğin kilo ve boyunu tespit etmek, buna göre kaç haftalık olduğunu anlamak Ultrason haftası ile son adet tarihine göre haftayı karşılaştırıp bebekte büyüme geriliği olup olmadığını teşhis etmek Bebeğin içinde yüzdüğü amnios mayi miktarını ölçmek Bebeğin rahim içindeki duruşunu belirlemek (baş geliş, makat geliş) Bebeğin boynunda ve diğer kesimlerde göbek bağı dolanması olup olmadığını saptamak Plasentayı incelemek Bebeği gösterdiği kadarıyla en ince ayrıntısına kadar incelemek 4 boyutlu olarak görüntülerini almak. Ultrson ölçümlerine göre bebeğin doğum kilosu ve boyu belirlenmektedir. Şayet düşük doğum ağırlıklı (3 kilonun altında) doğacak ise 1-2 hafta arayla Renkli Doppler Ultrason için kontrollere çağrılmaktadır.

Transvajinal Gebelik Ultrasonu


Transvajinal gebelik ultrasonu nedir?

Gebelik 9 ay sürmekte olup 3 adet 3 aydan oluşan periyotlara ayırarak değerlendirme yapıyoruz. İlk üç ay 1. trimester İkinci üç ay 2. trimester Üçüncü üç ay 3. trimester olarak adlandırılır. 1. trimesterde bebeğin organları oluşmakta 2. trimesterde gelişmekte 3. trimesterde olgunlaşmakta ve büyümektedir.1. trimesterde gebeliğin ilk haftalarında gebelik kesesi, bebek (embriyo), yolk sak gibi yapıların değerlendirilmesi için Transvajinal ultrason yapılabilir. Vajinaya (aşağıdan) yerleştirilen ultrason probu ile rahime çok yakından bakılarak bu yapılar incelenmektedir. Özellikle kilolu gebelerde, rahim arkaya dönük ise veya karından yapılan ultrasonda bebek görülemediyse Transvajinal Ultrason yapılmaktadır.Gebelik kesesi içinde yolk sak görülmesi, Embriyonun (bebeğin) görülmesi (erken dönemde pıhtı şeklindeki bebek embriyo olarak adlandırılır. 10. haftaya kadar embriyo diyoruz.), Embiyoda kalp atımının görülmesi (5-5,5 haftada), Baş - gövde - ekstremitelerin, göbek bağının, burun kemiğinin görülmesi, Embriyonun ense sıvısının ölçülmesi (3 mm'den küçük olmalıdır), Kraniumda lateral ventriküllerde kistleşme olup olmaması önemlidr.Bu değerlendirmede Embriyo burun kemiğinin oluşmaması ve ense sıvısındaki kalınlaşma Down sendromu başta olmak üzere Kromozom Anomalisi olasılığını arttırmaktadır. Gebelik yaşı ve 2'li test, 3'lü test gibi yöntemlerle birlikte değerlendirerek Koriyon villus biyopsisi veya Amniosentez gibi agresif girişimsel yöntemlere gerek olup olmayacağına karar verilir.Transvajinal ultrason sırasında herhangi bir ağrı - acı duymayacaksınız.

Nasıl hazırlanmalıyım?


Herhangi bir hazırlığa gerek yoktur. Doğrudan TOMOKAY'a gelebilirsiniz. Tetkik sırasında mesanenin dolu olması istenmez. Az miktarda idrar olabileceği gibi tamamen boşaltılarak da tetkik yapılabilmektedir. US sırasında özel bir masaya yatırılacaksınız, Üstünüz büyük bir örtü ile örtülecektir. Sonrasında bayan teknisyen tarafından vajinaya transvajinal prob yerleştirilecek ve Uzman Doktorumuz Ultrason tetkikini yapacaktır. Tetkik yaklaşık 20-30 dakika sürmektedir.
× Whatsapp