Dijital Mamografi nedir?
Mamografi meme için özel olarak dizayn edilmiş bir cihaz ile düşük dozda X ışını kullanarak memeyi inceleyen görüntüleme tekniğidir. Dijital Mamografide en son sistem kullanılarak görüntüler dijital ortamda elde edilmektedir. Bu sayede alınan radyasyon dozu azalmakta, görüntüler yüksek çözünürlüklü özel bir monitörde incelenebilmektedir. Radyoloji Uzmanımız tarafından incelenen mamografi görüntüleri memede oluşabilecek bir kitlenin fark edilecek boyuta gelmeden bulunmasını veya mikro kireçlenme odaklarının tespitini (kitle oluşmadan önceki evre olabilir) sağlar. Dijital mamografi meme kanseri teşhisinde çok önemli bir yer tutmaktadır. TOMOKAY Tıbbi Görüntüleme Mamografi ile erken teşhisi çok önemser.
Amerika ve Avrupa ülkelerinde ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Kanser erken teşhis programlarına göre kadınların 40 yaşından itibaren her yıl Mamografi çektirmeleri uygun görülmüştür.
Mamografi, meme kanserinden kaynaklanan ölümleri azaltan tek metottur. Amerika'da 1990 yılından itibaren erken teşhis amacıyla Mamografinin yaygın olarak kullanılmaya başlanması ile meme kanserinin neden olduğu ölümler % 30 oranında azalmıştır.
TOMOKAY Tıbbi Görüntüleme olarak Türkiye’deki meme kanserinin neden olduğu ölümleri en aza indirmek için çalışıyoruz. Dijital Mamografi sayesinde yapılan Erken Evre Meme Kanseri teşhisi, kadınlara daha kolay tedavi yöntemlerinin uygulanmasını sağlamaktadır. Böylece daha küçük ameliyatlar ve düşük dozda Radyoterapi ve daha az miktarda ilaçlarla tedavi uygulanabilmektedir.
50 yaş altı kadınlarda görülen meme kanseri daha tehlikeli olduğu için her yıl mamografi çektirmek kadınlar için çok önemlidir.
Kontrol amaçlı Mamografi
Önerildiği gibi her yıl Mamografi çektirilirse meme kanserini erken teşhis etmek ve tedavi olmak mümkündür. 40 yaş ve üstü kadınlar her hangi bir doktordan sevk edilmek zorunlu değildir. Ne zaman isterseniz randevunuzu alıp Mamografi çekiminizi yaptırabilirsiniz.
Eğer memenizde bir sertlik, şişlik ve meme cildinde renk değişimi fark ederseniz veya meme kanserine daha önce yakalanmışsanız, sizin için teşhis amaçlı Mamografi yapılması gerekir.
Doktor muayenesinde bulunan kitle veya kitle şüphesi nedeniyle teşhis amaçlı Mamografi çekimi yapılmaktadır.
Eğer kendiniz meme derisinde renk değişimi, meme derisinde çekinti, memede sertlik, çıkıntı saptarsanız veya memede acı-ağrı duyarsanız veya meme başı akıntısı olursa teşhis amaçlı Mamografi çekimi gerekir.
Kontrol amaçlı Mamografide bir lezyon görülürse, teşhis amaçlı Mamografi çekilmesi gerekebilir.
Nasıl hazırlanmalıyım?
• Lütfen önceki Mamografi film veya CD’lerinizi getirin.
• Mamografi yaptıracağınız gün koltuk altınıza ve memenize herhangi bir talk pudra, deodorant, yağ veya parfüm sürmeyin. Bu maddeler mamografi filminde küçük hatalar yaratıp filmin incelenmesini zorlaştırır.
• Alt - üst olmak üzere iki parçalı kıyafet giyin böylece sadece üstünüzü ve sutyeninizi çıkarırsınız ve pantolon veya eteğiniz altınızda kalır.
• Adet gören kadınların adet bittikten sonraki hafta Mamografi çektirmesini öneriyoruz.
• Adet görmeyen kadınlar her zaman Mamografi çekimine gelebilirsiniz.
• Tüm sağlık geçmişinizi, yaşadığınız ameliyatları, ailedeki ve şahsınıza ait meme hastalıklarınızı söylemeyi unutmayın.
Ne beklemeliyim?
Mamografi çekimine geldiğinizde tıbbi sekreterimizin vereceği formu dikkatlice doldurunuz. Anlamadığınız sorular - konular olur ise sekreterimize sorunuz.
Merkezimizde Mamografi çekimi kadın Tekniker tarafından yapılmaktadır. Çekiminizi yapan Teknikerin sorularına vereceğiniz cevaplar Uzman Doktorumuz tarafından filmler değerlendirilirken kullanılacaktır.
Çekim sırasında meme iki plastik plaka arasında sıkıştırılacak ve sabitlenecektir.
Çekim yaklaşık 15 dakika sürecektir.
Önceki Mamografi filmlerini getirmeniz çok önemlidir; çünkü meme filmlerinizin karşılaştırılması gerekir.
Sonuçları ne zaman alacağım?
Mamografi film - CD'si ve raporu 1- 2 saat içerisinde verilir.
Dijital Mamografinin yararları ve riskleri
-Kesinlik
Mamografi meme kanserinin erken teşhisi için kullanılan en yaygın yöntemdir. Ancak Mamografi çekimi tüm meme kanseri tiplerinin teşhisinde yararlı olmayabilir. Memede şüphe çeken bir anormallik, Mamografiniz normal çıksa bile asla göz ardı edilmemeli, takip edilmelidir. Memenizde ortaya çıkan herhangi bir değişiklik fark ederseniz hemen doktorunuza haber veriniz.
-Ek testler
Kadınların yaklaşık %10'u tarama mamografisi çekiminden sonra teşhis amaçlı mamografi için geri çağırılırlar. Bu durum 40-49 yaşları arasındaki kadınlarda daha fazladır.
Bazı vakalarda biyopsi veya 6 ay sonra yeni bir mamografi takip için gerekebilir.
-Radyasyon dozu
Katı kısıtlamalar ve kontroller mamografi kullanımının güvenli ve olabilecek en az dozda radyasyon kullanmasını sağlar. Günümüzde birçok insan radyasyona maruz kalmaktan kaygılanıyor. Ama Dijital Mamografide kullanılan radyasyon çok düşük dozdadır.
Mamografiden alınan radyasyon iki saatlik bir uçak yolculuğunda alınan radyasyonla aynı orandadır.