Doktor Ertan Okay'a Soru Sor

Kanser Tarama Nedir?


Kanser hastalığının erken teşhis edilmesi için Tıbbi Görüntüleme yöntemleri ile tetkik yapılmasına kanser tarama denir.
Kanser erken teşhis edilir ise tedavisi başarılı ve kolaydır. İleri evrelerde tedavi yapılmakla birlikte başarı düşmekte ve daha kuvvetli tedaviler gerekmektedir.
Meme kanserinde kadınların kendi kendini muayene etmesi çok önemlidir. Adet gören kadınlarda her ay adet sonrası banyoda köpük ile cilt kaygan olarak muayene edilmesi ayrıca yatarak muayene edilmesi önerilir. Adet görmeyen kadınlarda da her ayın ilk günü kendi kendini muayene günü seçilerek her ay muayene yapılmaldır.
Kendi kendini muayenede elinizin 2.3.4.5. parmaklarının uç kısmı ile memeyi orta derecde bastırarak muayene ediniz. Muayeneyi memenin dış kenarından koltuk altından babaşlayarak yukardan aşağı ve aşağıdan yukarı olarak yapınız. İlave olarak daireler çizererk meme başından başlayıp dışına doğru yapınız.
Elinize gelen sertlik, şişlik, kitle gibi hislerde veya tespitlerde mutlaka Ultrason ve Mamografi yaptırmak için TOMOKAY'a geliniz. MEMEDE SAPTANAN BU GİBİ DURUMLAR KESİNLİKLE İHMALE GELMEZ!!!

Akciğer Kanseri Taraması

Akciğer kanseri gerçekleri & Erken teşhisin önemi



Kanser nedenli her üç ölümden biri akciğer kanseridir. Tüm etnik gruplarda akciğer kanserinin ölüm oranı diğer kanserlerin üzerindedir. Erkeklerde ve kadınlarda en çok teşhis edilen iki numaralı kanser tipidir. Akciğer kanserinin neredeyse yüzde 87’sinin nedeni sigara ve tütün mamulleri kullanmaktan kaynaklanır. Akciğer kanseri riskini arttıran birçok çevresel faktörler olmasına rağmen, radon gazına ve asbeste maruz kalmak, sigara içmek ve sigara dumanına pasif olarak maruz kalmak akciğer kanserine neden olan en önemli faktörlerdir. Hatta pasif içicilerin akciğer kanseri olma risklerini yüzde 20 ila 30 oranında artırdığı hesaplanmıştır. Bu bilgiler Akciğer Kanseri Birliği’nden (LCA) alınmıştır.

Bu gerçekler ne kadar korkutucu görünse de akciğer kanserini erken dönemlerinde teşhis etmek hastaları ölümden kurtarabilmektedir. Ancak akciğer kanserlerinin sadece yüzde 16’sı erken teşhis edilebilir.

Amerikan Kanser Enstitüsü’nün (NCI) 53.000 sigara içen ve önceden içmiş insan üzerinde yaptığı araştırmaya göre basit göğüs Röntgeni yerine Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile Akciğer Kanseri taraması ile akciğer kanserinden ölüm oranının yüzde 20 oranında azaldığını bulmuştur. Bu nedenle biz de hastalarımıza BT ile Akciğer Kanseri taraması yaptırmalarını öneriyoruz.

Bilisayarlı Tomografi (BT) ile Akciğer kanseri taraması nedir?
BT ile akciğer kanseri taraması akciğerlerinizde kanserli doku yapılanması var mı yok mu diye yapılan kontrol amaçlı bir tarama testidir. Bu test akciğer kanserine yakalanma olasılığı yüksek insanlar için dizayn edilmiştir. Bu yüksek teknolojili BT taraması akciğerlerinizde olabilecek küçük nodülleri bulmak ve onları incelemek amaçlıdır. Bu tarama ile akciğer Röntgeninde görünemeyecek kadar küçük nodüller görülmektedir. Böylece akciğer kanserinin erken teşhisi için bir avantaj sağlanmış olur. Yeni araştırmalar çok küçük haldeyken fark edilen nodüllerin hastanın akciğer kanserinden kurtulma olasılığını yüksek oranda arttırdığını göstermektedir.

Ne beklemeliyim?
Eğer taramanız normalse yılda bir kontrol amaçlı bir randevu alıp hayatınıza devam edebilirsiniz.

Eğer Radyoloğumuz şüphe uyandıran bir akciğer nodülü tespit ederse teşhis amaçlı bir BT çekimi için bir daha çağırılırsınız. Genelde tespit edilen şüpheli nodüller iyi huylu kitleler ve geçirilen hastalıkların sekellerine aittir.

Bu nedenle tarama testinden sonra teşhis amaçlı BT’ye çağırılırsanız korkmayın. Bazı vakalarda küçük bir nodül bulunsa bile bu nodül şüpheli gözükmez. Ancak, periyodik olarak merkezimize gelip o nodülü kontrol ettirmeniz istenebilir. Bu da nodülün iyi huylu haliyle devam ettiğinden emin olmak içindir.

Sonuçları ne zaman alacağım?
Sonuçlarınızı ne zaman alacağınızla ilgili bilgi size merkezimizde verilecektir. Normal koşullarda 1-2 saat içinde sonuçlarınızı alabilirsiniz.

Prostat Kanseri Taraması

Prostat kanseri taraması nedir?



Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanserdir. 80 yaşındaki erkeklerin yaklaşık %80'i prostat kanseridir.
Prostat kanserinde erken tanı çok önemlidir. Gelişen modern tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Kanser herhangi bir belirti vermeden tarama yöntemleri ile erken dönemde teşhis edilmelidir.
Kan tahlili (total PSA, serbest PSA), Ultrason ve Emar ile kanser kuşkusu taşıyan kişiler saptanıp Ultrason rehberliğinde transrektal (makattan) biyopsi yapılmaktadır. Bölgesel uyuşturma (lokal anestezi) yapılarak kişinin ağrı -acı duyması engellenmekte ve konforlu bir şekilde biyopsi yapılmaktadır.

TOMOKAY'da biyopsi işlemini yıllardır uygulamaktayız.
Merkezimizde bu işlem için özel bir Ultrason cihazı, biyopsi tabancası ve iğnesi mevcuttur.

Uzman Doktor Ertan OKAY Transrektal Prostat Biyopsisini uzmanlık tez konusu olarak belirlemiş ve 1993 yılından itibaren uygulamaya başlamıştır. Bursa'da ilk ve Türkiye'de ilklerden olup binlerce vakadan oluşan başarılı biyopsi serisine sahiptir.

Prostattan 8 ile 12 arasında, gerekirse daha fazla sayıda doku örnekleri almaktayız.
Teşhisiniz kesin olarak konmakta ve tedaviye yönlendirilmektesiniz.

Meme Kanseri Taraması

Meme kanseri taraması nedir?



Meme kanseri kadınlarda görülen en sık kanser türüdür.

Meme kanserinde erken tanı çok önemlidir. Yeni tedavi yöntemleri ile tekrar sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Teşhis ne kadar erken olursa tedavi o kadar kolay ve kesindir. Bu nedenle kanser belirti vermeden önce tarama yöntemleri ile teşjhis edilmelidir.
Öncelikle kendi kendinizi elle muayene ederek herhangi bri şüphe duyduğunuzda Doktora başvurun.
Ancak daha da önemlisi hiçbir şikayetiniz yokken Ultrason ve Dijital Mamografi tetkiklerini yaptırınız. Bu çekimlerde hastalık belirtisi (her iki meme arasında asimetri, kitle, kireçlenme odakları vb) saptanır ise buna yönelik olarak öncelikle biyopsi ve sonucuna göre de tedavi planlanmaktadır.

Dijital Mamografide en son sistem kullanılarak görüntüler dijital ortamda elde edilmektedir. Bu sayede alınan radyasyon dozu azalmakta, görüntüler yüksek çözünürlüklü özel bir monitörde incelenebilmektedir.
Radyoloji Uzmanımız tarafından incelenen mamografi görüntüleri memede oluşabilecek bir kitlenin fark edilecek boyuta gelmeden bulunmasına yardımcı olur. Dijital mamografi meme kanseri teşhisinde çok önemli bir yer tutmaktadır. TOMOKAY Tıbbi Görüntüleme Mamografi ile erken teşhisi çok önemser.

Amerika ve Avrupa ülkelerinde ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Kanser erken teşhis programlarına göre kadınların 40 yaşından itibaren her yıl Mamografi çektirmeleri uygun görülmüştür.

Mamografi, meme kanserinden kaynaklanan ölümleri azaltan tek metottur.

TOMOKAY Tıbbi Görüntüleme olarak Türkiye’deki meme kanserinin neden olduğu ölümleri en aza indirmek için çalışıyoruz.

50 yaş altı kadınlarda görülen meme kanseri daha tehlikeli olduğu için her yıl mamografi çektirmek kadınlar için çok önemlidir.

Kontrol amaçlı Mamografi
Önerildiği gibi her yıl Mamografi çektirilirse meme kanserini erken teşhis etmek ve tedavi olmak mümkündür. 40 yaş ve üstü kadınlar her hangi bir doktordan sevk edilmek zorunlu değildir. Ne zaman isterseniz randevunuzu alıp Mamografi çekiminizi yaptırabilirsiniz.
Eğer memenizde bir sertlik, şişlik ve meme cildinde renk değişimi fark ederseniz veya meme kanserine daha önce yakalanmışsanız, sizin için teşhis amaçlı Mamografi yapılması gerekir.

Nasıl hazırlanmalıyım?
• Lütfen önceki Mamografi film veya CD’lerinizi getirin.
• Mamografi yaptıracağınız gün koltuk altınıza ve memenize herhangi bir talk pudra, deodorant, yağ veya parfüm sürmeyin. Bu maddeler mamografi filminde küçük hatalar yaratıp filmin incelenmesini zorlaştırır.
• Alt - üst olmak üzere iki parçalı kıyafet giyin böylece sadece üstünüzü ve sutyeninizi çıkarırsınız ve pantolon veya eteğiniz altınızda kalır.
• Adet gören kadınların adet bittikten sonraki hafta Mamografi çektirmesini öneriyoruz.
• Adet görmeyen kadınlar her zaman Mamografi çekimine gelebilirsiniz.
• Tüm sağlık geçmişinizi, yaşadığınız ameliyatları, ailedeki ve şahsınıza ait meme hastalıklarınızı söylemeyi unutmayın.

Ne beklemeliyim? Mamografi çekimine geldiğinizde tıbbi sekreterimizin vereceği formu dikkatlice doldurunuz. Anlamadığınız sorular - konular olur ise sekreterimize sorunuz.

Merkezimizde Mamografi çekimi kadın Tekniker tarafından yapılmaktadır. Çekiminizi yapan Teknikerin sorularına vereceğiniz cevaplar Uzman Doktorumuz tarafından filmler değerlendirilirken kullanılacaktır.

Çekim sırasında meme iki plastik plaka arasında sıkıştırılacak ve sabitlenecektir.

Çekim yaklaşık 15 dakika sürecektir.

Önceki Mamografi filmlerini getirmeniz çok önemlidir; çünkü meme filmlerinizin karşılaştırılması gerekir.

Sonuçları ne zaman alacağım?
Mamografi film - CD'si ve raporu 1- 2 saat içerisinde verilir.

Genç kadınlarda meme kanseri taraması nedir?

Meme Kanseri Taraması için erken yaşlarda (20'li ve 30'lu yaşlarda) Meme Ultrasonu kullanılmaktadır.
Ayrıca daha ileri yaşlarda da Mamografiye ek olarak Meme Ultrasonu yapılmaktadır.
TOMOKAY'da ileri teknoloji Renkli Doppler Ultrason kullanılarak meme kanseri taraması güvenilir bir şekilde Uzman Doktorumuz tarafından yapılmaktadır.
Çekim yaklaşık 45 dakika sürmektedir.
Tercihen adetten sonraki hafta Ultrasona geliniz.
Ancak her hangi bir şikayetiniz var ise derhal Merkezimize gelebilirsiniz.
Doktorunuzdan istek belgesi ile gelebileceğiniz gibi doğrutdan TOMOKAY'a da gelebilirsiniz.

Karın Organlarında Kanser Taraması


Lenf Kanseri Taraması


× Whatsapp